Despre fibrilatia atriala
Fibrilatia atriala este o aritmie cardiaca care se poate manifesta prin batai puternice, neregulate (palpitatii), lipsa de aer, ameteala, cadere, sau poate fi asimptomatica.
In fibrilatia atriala, in cavitatile mici ale inimii (atriile) activitatea electrica atriala este haotica; in fibrilatie atriile bat de cca 400 ori/min; in aceste conditii atriile nu mai au functie de pompa iar sangele stagneaza pe peretii acestora; astfel se pot forma mici cheaguri sange. Daca acestea sunt impinse in circulatia generala pot ajunge in diverse organe intrerupand alimentarea cu sange in organul respectiv; De exemplu: daca ajung in creier se poate produce accidentul cerebral; daca ajung in rinichi produc infarctul renal; daca ajung in picior sau maina produc ischemie acuta de membru, daca ajung in retina pot produce orbirea etc.
CAUZE:
inaintarea in varsta
mostenirea genetica, sexul masculin;
hipertensiunea arteriala
boala aterosclerotica (clinic manisfesta sau asimptomatica)
boli ale valvelor cardiace
diabetul si valorile mari ale colesterolului
fumatul, consumul cronic sau acut de alcool
boli inflamatorii sistemice; bolile tiroidei;
obezitatea
sindromul de apnee in somn
boala obstructiva pulmonara cronica
activitatea fizica in exces sau sedentarismul
EFECTE:
Alterarea calitatii vietii (pacientul poate resimte palpitatii, goluri in piept, ameteli, senzatie de sfocare, sincope)
Demeta vasculara/tulburarea cognitiva
Insuficienta cardiaca acuta sau cronica
Complicatii cardioembolice: AVC, ischemie mezenter, ischemie acuta degete, membru etc.
Cresterea necesitatii de spitalizare
Cresterea mortalitatii
SIMPTOME
Fibrilatia atriala poate fi complet asimptomatica,
Simptome ca: palpitatii, durere in piept, oboseala, ameteli, lipotimie, sincopa, lesin, fatigabilitate, lipsa de aer acuta sau cronica, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale, stare de soc,
DETECTIE
- dispozitive de masurat tensiunea arteriala oscilometrica carea detecteaza si anunta prezenta unui puls neregulat
- prin palparea unui puls neregulat sau ausculatia inimii
- metoda pletismografica (prin intermediul unui smartphone) initiata manual de pacient
- metoda pletismografica semiautomata (cu dispozitiv de tip ceas)
- prin efectuarea de electrocardiograme scurte 1 canal cu dispozitive mobile, initiere manuala de catre pacient.
- metoda semiautomata de tip pletismografica +/- traseu ecg 1 canal cu dispozitive tip ceas
- monitorizare telemetrica intraspitaliceasca
- electrocardiograma 12 derivatii
- monitorizare ECG cu dispozitiv tip banda ECG
- monitorizare ECG cu monitoare care inregistreaza continuu sau de tip eveniment (1-30 zile)
- dispozitiv implantabil de tip eveniment (3-12 luni)
NOTA: fibrilatie atriala necesita confirmare pe traseu ECG sau Holter ECG; metoda pletismografica doar ridica suspiciunea unui ritm neregulat dar exista mai multe patologii care au un ritm cardiac neregulat;
EVALUARE
Consult cardiologic
Electrocardiograma
Analize de sange complete
Ecocardiografie
Test efort ECG si sau Coronarografie si sau Cardiac CT si sau RM cardiac etc (in functie de particularitatile fiecarui caz);
TRATAMENT
Tratamentul recomandat de medic in functie de caracteristicile fiecarui pacient este urmatorul:
- corectie factori de risc: tratament corect alt hipertensiunii, diabetului, dislipidemiei, cardiopatiei ischemice, scaderea ponderala, rezolvarea patologiei somnului etc.
- medicamente ce raresc (daca este cazul) bataile cardiace sau medicamente ce forteaza inima sa-si reia si sa mentina ritmul normal;
- in cazuri selectate interventia de ablatie a FiA;
- medicamente ce trateaza bolile asociate;
- medicamente ce trateaza complicatiile embolice ale fibrilatiei atriale in fct de scorul de risc embolic si cel de sangerare si anume acestea pot fi:
- anticoagulante clasice acenocumarol (denumire comerciala SINTROM sau TROMBOSTOP) sau warfarina (nu este aprobata la noi in tara) la care este nevoie de monitorizarea TIMPULUI QUICK pentru mentinere INR intre 2-3. Acest lucru este necesar pentru ca metabolizarea medicamentului se face in mod diferit functie de regim viata alimentatie, asocierea cu alte medicamente si de capacitatea hepatica de metabolizare.
TQ INR trebuie efectuat minim lunar sau dupa orice modificare a dozei administrate (de obicei la 7-14zile).
Daca acesta monitorizare nu este efectuata sau nu se poate efectua (nu exista acces la un laborator analize, acenocumarolul NU se administreaza.
Riscurile administrarii anticoagulantelor este in principal cel de sangerare. Daca INR se mentine la valori sub 3 s-a stabilit ca riscul de sangerare este mic, iar beneficiul administrarii (protectia contra emboliilor) este net superior.
Din pacate riscul embolic nu este diminuat total, existand cazuri de accidente embolice si sub tratament anticoagulant, mai ales in conditiile in care INR este sub 2.
SAU
- anticoagulante noi (NOAC) – preferate in ultima perioada din cauza profilului de siguranta mai bun, atat din punct de vedere profilaxie tromboza cat si din punct de vedere risc sangerare:
inhibitor factor Xa
- apixaban (ELIQUIS) 5mg sau 2,5 mg x2/zi
- rivaroxaban (XARELTO) 15 sau 20mg in priza unica zilnica
- edoxaban – nu este diponibil inca in Romania
inhibitor trombina
- dabigatran (PRADAXA) 110 sau 150mg x2 / zi
Aceste anticoagulante noi implica si ele un risc mai mic de sangerare in comparative cu sintromul (conform ultimelor studii). Evident exista riscuri de evenimente adverse variate (vezi prospect).
Aceste NOAC nu necesita monitorizarea TQ. Cu exceptia dabigatranului care prelungeste cu putin TQ celelalte anticoagulate nu influenteaza testele de coagulare; monitorizarea lor se poate face prin masurarea factorului Xa – in practica clinica acest lucru nu se efectueaza decat in scopuri cercetare, pretul fiind prohibitiv.
Nota bene: in timpul tratamentului cu anticoagulant sunt interzise injectiile intramusculare. Alte manevre sangerande nu pot fi efectuate decat cu anunt in prealabil a medicului despre tratamentul urmat (multe interventii pot necesita intreruperea obligatorie a administarii anticoagulantului).
Riscul embolic nu este diminuat total, exista cazuri de accidente embolice chiar si sub tratament anticoagulant
Bibliografie: ESC Guidelines for the diagnosis and management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association of Cardio-Thoracic Surgery (EACTS) 2020; ISHNE-HRS expert consensus statement on ambulatory ECG and external cardiacmonitoring/telemetry 2017 Eduard Apetrei – cardiologie Clinica, 2015
Anca Ionici, medic specialist cardiolog
Leave a reply