Doppler-ul vascular este o tehnica non-invaziva, reativ rapida si nedurereroasa pt pacient. Poate crea un discomfort prin aplicarea gelului pe piele (senzatie de rece).
Aparatul folosit se numeste ecograf si este dotat cu un transductor special pt evaluarea vaselor de sange (transductor=sonda de examinare).
“Doppler” se referă la Christian Doppler, un fizician austriac care a descoperit fenomenul cunoscut sub numele de “efect Doppler”.
Cum functioneaza ecografia Doppler
Trasnductorul este plasat pe piele în apropierea zonei de interes; Acesta emite ultrasunete. Ultrasunetele sunt reflectate de eritrocitele (globulele rosii) care se deplasează în sânge.
Când un eritrocit se mișcă spre sau departe de transductor, frecvența ultrasunetelor reflectate este modificată, fenomen cunoscut sub numele de “efect Doppler”.
Pe baza acestei schimbări de frecvență, doppler-ul vascular poate furniza informații despre viteza și direcția fluxului sanguin într-o anumită arteră sau venă.
La ce ajuta ecografia Doppler
Dopplerul vascular este un instrument valoros în diagnosticul și managementul afecțiunilor vasculare; Cu ajutorul sau, se poate un pune dagnostic precis in multe situatii.Este utilizat si în combinație cu alte tehnici de imagistică medicală atunci cand patologia este severa sau este nevoie de interventie chirurgicala.
Tehnica este larg utilizată în specialități precum chirurgia vasculară, cardiologia, și medicina de urgență pentru diagnosticul si monitorizarea bolilor vasculare. Mai jos aveti doar câteva exemple de afecțiuni vasculare care pot fi diagnosticate sau monitorizate cu ajutorul dopplerului vascular:
- Tromboza venoasă profunda sau superficiala: Dopplerul poate detecta formarea de cheaguri de sânge în venele profunde ale membrelor inferioare sau superioare.
- Insuficiența venoasă cronică: Dopplerul vascular poate fi folosit pentru evaluarea fluxului sanguin în venele membrelor inferioare pentru a detecta insuficiența venoasă cronică;
- Ateroscleroza: Dopplerul poate identifica prezenta depunderile de grasime in vasul de sange, lucru ce poate influenta atitudinea terapeutica.
- Ateroscleroza carotidiană: Dopplerul vascular poate fi folosit pentru evaluarea arterelor carotide, care furnizează sânge către creier. Acesta poate detecta stenozele (îngustarea arterelor) sau blocările care pot fi cauza de accident vascular.
- Stenoze arteriale: Dopplerul poate fi utilizat pentru a evalua gradul de îngustare a arterelor cauzate de depozitele de plăci aterosclerotice sau de alte afecțiuni (tromboze, boli autoimune)
- Anevrisme arteriale: Dopplerul poate ajuta la identificarea dilatărilor anormale ale arterelor, cunoscute sub numele de anevrisme arteriale
- Boli arteriale periferice: Dopplerul vascular poate fi folosit pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor arteriale periferice, cum ar fi arterita, embolia si tromboza arteriala. Aceste afecțiuni pot provoca scăderea fluxului sanguin către membrele inferioare sau superioare.
- Anomalii vasculare congenitale sau dobândite: Dopplerul vascular poate fi folosit pentru diagnosticarea anomaliilor vasculare congenitale sau dobândite, cum ar fi malformațiile arterio-venoase sau fistulele arterio-venoase.
- Evaluarea dupa by pass vascular/implantare stent: Dopplerul vascular poate fi folosit pentru monitorizarea fluxului sanguin dupa by pass ul arterial.