RECOMANDARI GENERALE PT UN STIL DE VIATA SANATOS

  • Se va renunta definitiv la fumat (scade riscul cardiovascular cu de  peste minim 5 ori).
  • Combaterea sedentarismului. O persoana antrenata isi scade sansa de avea un atac de cord, de a dezvolta hipertensiune sau diabet, ba chiar scade incidenta anumitor tipuri de cancere; Exercitiu fizic timp de 30 minute, in majoritatea zilelor saptamanii (minimum 4 zile pe saptamana, si fara a avea 2 zile de pauza consecutive). Tipul de efort este cel potrivit fiecarui pacient in parte. Intensitatea (cat de intens este antrenamentul) si durata trebuie adaptate la starea de sanatate.  Cel mai usor de efectuat fiind mersul pe jos, pe teren plat. Frecventa cardiaca atinsa in timpul efortului 50-70% din frecventa maxima prezisa (=220-varsta).
  • Regim alimentar echilibrat, cu varietate mare de produse. Consum mai mare de apa plata.
  • Ajustarea aportului caloric in vederea mentinerii greutatii sau scaderii acesteia. Scaderea in greutate trebuie efectuata treptat, si apoi mentinuta. Greutatea ideala se calculeaza dupa formula Greutate (in kg) impartit la inaltimea la patrat (in metrii): G/I2 = IMC (indexul de masa corporala).
  • Produsele de cofetarie, dulciurile, bauturile carbogazoase nonalcoolice contin cantitati mari de zahar, consumul lor trebuie sa fie o exceptie.
  • Este incurajat aportul de  fructe si legume, cereale si piine integrala, peste, lactate de preferat degresate.
  • Reducerea aportului de sare  prin consum de alimente proaspete/congelate si evitarea adaugarii de sare la gatit. Sunt de evitat alimentele procesate industrial (conserve, mezeluri) care contin cantitati mari de sare. Atentie la aportul de paine (care contine de asemenea sare) si de ape minerale (plate sau carbogazoase) – alegeti apele cu continut de sodium (Na) scazut.
  • !!!!Nu inlocuiti sarea normala cu sare de potasiu. Aceasta poate creste cantitatea de potasiu in sange (hiperpotasemie) avand ca efect posibil scaderea excesiva aritmului cardiac, sau chiar oprirea inimii.
  • Reducerea consumului de grasimilor saturate (carne rosie, smantana, unt, produse lactate, slanina)  si uleriuri tropicale.
  • Uleiul de masline extravirgin, obtinut prin presare la rece, are un rol binecunoscut in preventia bolilor cardiovasculare, consumului acestuia fiind recomandat.
  • Consumul excesiv de alcool este interzis (produce cresterea tensiunii arteriale si creste riscul de accidente cardio si cerebrovasculare). Consumul de bauturi alcoolice in cantitati mici (max 20-30g/zi la barbati, max 10-20g/zi la femei) poate fi recomandabil
Leave a reply