Cardiologie. Nutriție. Preventie.

Boala cardiovasculară este o boală progresivă care, dincolo de influența genetică, apare mai ales ca urmare a obiceiurilor alimentare nesănătoase și a unui stil de viață dezechilibrat.

Ceea ce mâncăm are o influență majoră asupra multor factori de risc cardiovascular. Studiile arată că bolile cardiovasculare pot fi prevenite în peste 80% din cazuri prin nutriție și modificări în stilul de viață.

Afecțiuni precum hipertensiunea arterială, dislipidemia (creșterea colesterolului și trigliceridelor), insulino-rezistența și diabetul zaharat, steatoza hepatică (ficatul gras), precum și surplusul de greutate (în special grăsimea abdominală) cresc riscul de apariție a infarctului miocardic și a insuficienței cardiace. Pentru toți acești factori de risc, prima linie de tratament conform Ghidului European de Prevenție Cardiovasculară este reprezentată de modificări în nutriție și stil de viață.

Prin intermediul pachetului Cardio-Nutriție, învățam cum sa controlam factorii de risc cardiovascular și sa prevenim afecțiunile inimii.

Abordare integrativă

Consultul cardiologic (evaluare cardiologică clinică, electrocardiogramă și screening ecografic cardiac) combinat cu evaluarea nutrițională, oferă o perspectivă holistică asupra sănătății tale. Nu tratăm doar simptomele, ci analizăm cauzele și acționăm de la rădăcina problemei.

Înțelegerea factorilor de risc

Evaluare antecedente medicale personale și familiale și identificarea factorilor de risc ce pot fi modificați pentru îmbunătățirea sănătății cardiace.

Factorii de risc pot fi împărțiți astfel:

  1. Nemodificabili: moștenirea genetica, sexul masculin, vârsta;
  2. Modificabili: hipertensiunea arteriala, obezitatea, nivelul crescut al grăsimilor în sânge, diabetul sau pre-diabetul, fumatul, consumul de alcool, etc;

Analiza compoziției corporale prin bioimpedanță

Determinarea vârstei metabolice, măsurare grăsime corporală totală și viscerală, măsurare masă musculară și osoasă.

Analiza compoziției corporale prin bioimpedanță este o metodă non-invazivă și rapidă folosită pentru evaluarea compoziției corporale a unei persoane. Această metodă măsoară impedanța electrică a corpului pentru a estima procentul de grăsime corporală, masa musculară, masa osoasă și nivelul de hidratare.

Este utilă pentru a furniza informații suplimentare despre compoziția corporală a unei persoane și poate fi utilizată ca un instrument suplimentar în stabilirea unui plan de nutriție și exerciții fizice.

Următoarele aspecte sunt de menționat:

  1. Limitările tehnice: Metoda bioimpedanței poate oferi estimări, iar aceste estimări pot varia în funcție de calitatea echipamentului utilizat și de alte variabile, cum ar fi nivelul de hidratare al corpului și momentul măsurătorii (de exemplu, dacă măsurarea se face înainte sau după masă).
  2. Interpretarea corectă: Rezultatele analizei compoziției corporale trebuie interpretate în contextul general al sănătății și obiectivelor individuale. De exemplu, un procent de grăsime corporală sănătos poate varia în funcție de sex, vârstă și nivel de activitate fizică al unei persoane.
  3. Evaluare holistică: O evaluare completă a sănătății și a nevoilor nutriționale nu ar trebui să se bazeze doar pe rezultatele unei singure investigații. Este important să se ia în considerare și alți factori, cum ar fi istoricul medical, stilul de viață, obiceiurile alimentare și preferințele individuale.

Consiliere nutrițională

Consiliere nutrițională pentru: scădere în greutate, reducerea grăsimii abdominale, controlul hipertensiunii arteriale, reglarea colesterolului și trigliceridelor, reducerea steatozei hepatice, reglarea glicemiilor, controlul palpitațiilor, îmbunătățirea circulației sanguine, controlul apetitului și gestionarea poftelor alimentare, creșterea nivelului de energie.

Consiliere pentru integrarea exercițiului fizic în rutina zilnică

Atunci când vine vorba de activitatea fizică pentru persoanele cu boli de inimă, este esențial să se abordeze cu prudență și să se țină cont de recomandările medicului specialist.

Test de efort ECGÎn general, atât activitățile aerobice, cât și cele de rezistență pot fi benefice, dar fiecare persoană trebuie să își adapteze regimul de exerciții în funcție de starea lor de sănătate specifică și de recomandările medicale.

  1. Activități de tip aerob: Acestea implică activități care cresc ritmul cardiac și respirația, precum mersul rapid, alergarea ușoară, înotul, ciclismul sau dansul. Activitățile aerobice pot îmbunătăți capacitatea cardiovasculară, sănătatea plămânilor și circulația sângelui, ajutând la reducerea riscului de boli de inimă și la menținerea unei greutăți sănătoase.
  2. Activități de rezistență: Acestea se concentrează pe creșterea forței și rezistenței musculare și pot include exerciții cu greutatea corpului, antrenament cu gantere sau utilizarea aparatelor de fitness. Deși activitățile de rezistență nu sunt la fel de intense din punct de vedere cardiovascular ca cele aerobice, ele pot ajuta la îmbunătățirea tonusului muscular, a posturii și a echilibrului, ceea ce poate sprijini o bună funcționare generală a corpului.

Uneori  este necesara testarea la efort ECG înainte de începerea unui program de antrenament fizic.  Testul de efort este o evaluare a capacității de efort, după un protocol standardizat, în timpul acestei investigații se observa parametrii cardiovasculari – tensiunea arterială, ritmul cardiac, electrocardiograma continuă;

În situații particulare se poate recomanda un test efort cardiopulmonar, care pe lângă evaluarea parametrilor descriși mai sus, evaluează și capacitatea respiratorie;

Focus pe prevenție

În loc să aștepți apariția simptomelor, Cardio-Nutriție îți oferă metode și strategii de a preveni potențialele probleme, asigurându-ți astfel o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Investiție pe viață

Investind în prevenție, economisești pe termen lung. Tratamentele și intervențiile pentru bolile cardiovasculare pot fi foarte costisitoare, atât financiar, cât și emoțional. Alegând Cardio-Nutritie, faci o alegere inteligentă pentru sănătatea și bugetul tău.

Cardio-NutritieȘtim că de cele mai multe ori pacienții cu factori de risc sau cu afecțiuni cardiovasculare primesc recomandarea de a mânca „mai puține grăsimi și fără sare”…o recomandare cel puțin confuză. Însă alimentația pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge nu trebuie să fie restrictivă, deprimantă și fără gust.

În general, oamenii se focusează prea mult pe ce anume să elimine din dietă și mai puțin pe ce alimente să introducă, alimente nutritive, echilibrate în grăsimi sănătoase, proteine, carbohidrați complecși, vitamine și minerale care să contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular, la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, astfel încât circulația sanguină să fie optimă, inima să bată normal și să pompeze sânge eficient.

Fiecare individ este unic, iar prin intermediul Pachetului Cardio-Nutriție vei primi un plan de tratament și măsuri adaptat nevoilor și particularităților tale pentru a maximiza beneficiile pentru sănătatea ta.

Suntem norocoși să trăim într-o eră în care avem acces la  numeroase soluții terapeutice pentru diverse afecțiuni și nu e un eșec sau un motiv de întristare dacă la un moment dat ajungem să avem nevoie de un medicament pentru a ține anumite afecțiuni sub control.

Îngrijorător este atunci când alegem pastilele doar pentru că este mai comod și nu suntem dispuși să ne implicăm activ în gestionarea propriei sănătăți, prin schimbări în stilul de viață, în ceea ce privește nutriția, exercițiul fizic și comportamentele legate de fumat și consumul de alcool.

Este important să înțelegem că, în anumite cazuri, medicamentele nu pot compensa un stil de viață dezechilibrat și o alimentație săracă nutritiv.

Leave a reply