Testul de efort se poate efectua la covor rulant sau bicicletă ergometrică. Evaluează reacția inimii și a vaselor de sânge la efort și are utilitate într-o gamă largă de boli, precum:
- diagnosticul bolii cardiopatiei ischemice
- pentru evaluarea riscului și prognosticului în boli cardiovasculare
- pentru evaluarea capacității de efort (la pacientul cu risc cardiovascular în vederea începerii unui program de exercițiu fizic susținut)
- pentru evaluarea simptomatologiei corelate cu efortul fizic
- pentru evaluarea răspunsului cronotrop
- pentru depistarea unor aritmii de efort
- în unele boli valvulare
- în insuficiența cardiacă
- în hipertensiunea pulmonară, pentru evaluarea eficienței terapiei.
Contraindicațiile testării de efort:
- orice situație instabilă
- boală agravată sau nou aparută (infecții respiratorii sau altele)
- tensiunea arterială >160-170mmHg
- lipsa efectuării unor minime investigații pretest (consult cardiologic cu recomandare de tets efort, electrocardiogramă, ecografie cardiacă recentă)
Detalii despre testul de efort:
Înainte de test se vor monta 10 electrozi în zona pieptului și pe torace posterior, pentru a fi posibilă monitorizarea sistemului electric al inimii, iar aparatul de tensiune se va pune pe unul din brațe. Testul are o primă fază de încălzire, acomodare. Urmează mai multe trepte de efort cu durată, panta și viteza în funcție de protocolul ales.
Testul va fi oprit atunci când:
- se obține frecvența maximă prezisă pentru vârsta
- a apărut un semn de oxigenare deficitară a inimii pe electrocardiogramă
- apar aritmii pe electrocardiogramă
- crește foarte mult tensiunea arterială
- resimțiți durere toracică sau lipsă de aer
- imposibilitatea continuării efortului din cauza durerii musculare sau articulațiilor
- medicul consideră că este periculos să continue testul din alte motive medicale decît cele descrise mai sus sau din motive tehnice.
Monitorizarea ECG și TA va continua după test timp de 5 minute sau până la revenirea la frecvența cardiac anterioară efortului. Ulterior veți rămâne în clinică pentru încă 15-30 minute timp în care va odihniți, consumați lichide (apă la temperatura camerei), iar medicul are răgazul necesar eliberării rezultatului și recomandărilor ulterioare. Înainte de plecare este posibil să vi se solicite efectuarea unei electrocardiograme de control;
Pregătirea testului:
- Efectuarea efortului implică purtarea de încălțăminte sport și îmbrăcăminte lejeră;
- La bărbați este necesară îndepărtarea pilozității de pe toracele anterior;
- Cu măcar 30 de minute înainte de test sunt interzise fumatul, băuturile care conțin cofeină, ciocolata, băuturile carbogazoase, ceaiul verde sau negru; este recomandabil să se evite un dejun bogat înaintea examinării;
- Medicația trebuie administrată conform planificării uzuale, cu unele excepții pentru care primiți explicații detailate de la medicul care recomandă testul; este vorba în principal de medicația betablocantă (propranolol, metoprolol, betaxolol, bisoprolol, nebivolol, carvedilol); în funcție de patologia asociată, și de motivul efectuării testului de efort aceasta medicație va fi interuptă (progresiv, strict la indicația medicului cardiolog) sau doza va fi redusă DOAR în ziua efectuării testului de efort; ulterior betablocantul va fi reluat conform schemei anterioare, aceasta în cazul în care medicul nu modifică dozele de medicație după efectuarea testului de efort, caz în care veți primi informații suplimentare.